Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Det här är Lekebergs biblioteks e-bokssida. Logga in med lånekort och PIN-kod.
Omslagsbild för Gilgamesheposet
Isbn: 978-91-8985-702-5
Förlag: Media 24 / Digibook
Kategori:
Religion Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: augusti 2024

E-bok

Gilgamesheposet

Gilgamesheposet är ett av mänsklighetens äldsta och mest fascinerande litterära verk, som tar oss med på en episk resa genom forntidens Mesopotamien. Berättelsen, inskriven på lertavlor och daterad till cirka 2100 f.Kr., utforskar teman som mod, vänskap, kärlek, sorg och strävan efter odödlighet. Genom denna episka dikt får vi en unik inblick i människans tidlösa kamp mot ödet.

 

Handlingen kretsar kring Gilgamesh, kungen av Uruk, som är två tredjedelar gud och en tredjedel människa. Hans styrka och mod gör honom till en stor ledare, men hans arrogans väcker gudarnas vrede. För att balansera hans makt skapar gudarna Enkidu, en vild man uppfostrad av djur. Efter en episk kamp blir Gilgamesh och Enkidu oskiljaktiga vänner och ger sig ut på gemensamma äventyr.

 

Tillsammans *tar de sig an utmaningar som att besegra demonen Humbaba och döda den himmelska tjuren. Men Enkidu drabbas av en dödlig sjukdom som straff från gudarna, och hans död lämnar Gilgamesh i djup sorg. I sitt sökande efter meningen med livet och en lösning på dödens oundviklighet, ger sig Gilgamesh ut på en farofylld resa för att finna Utanapishtim, den enda människan som fått odödlighet av gudarna.

 

Genom farliga bergspassager och dödsrikets mörka vatten möter Gilgamesh många hinder och lärdomar. Utanapishtim avslöjar att odödlighet är för gudarna och inte för människor, och att Gilgamesh bör söka meningen med livet i dagliga glädjeämnen och sitt ansvar som kung. 

 

Trots att han inte uppnår fysisk odödlighet, **återvänder Gilgamesh till Uruk med ny visdom**. Han inser att hans verkliga arv ligger i staden han byggt och i minnet av de bedrifter han och Enkidu utförde tillsammans. Genom detta epos får läsaren en djupare förståelse för mänsklig natur och de eviga frågorna om liv och död.


Gilgamesheposet är inte bara en äventyrsberättelse utan också en tidlös påminnelse om mänsklighetens strävan efter förståelse och mening. Dess teman och karaktärer är lika relevanta idag som för tusentals år sedan, vilket gör det till en oumbärlig del av vårt kulturella arv. Låt dig svepas med av denna storslagna berättelse och upptäck visdomarna som döljer sig i dess uråldriga verser.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone