Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Det här är Lekebergs biblioteks e-bokssida. Logga in med lånekort och PIN-kod.
Omslagsbild för Konstnärerna Saga Walli & Gunnel Kjellgren-Schultze i 1900-talets Göteborg
Isbn: 978-91-8901-960-7
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Hus & hem Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: januari 2022

E-bok

Konstnärerna Saga Walli & Gunnel Kjellgren-Schultze i 1900-talets Göteborg

Varför är Saga Walli och Gunnel Kjellgren-Schultze och deras konst intressant för oss på 2020-talet? Jo, för det första var de välkända och uppskattade med breda kontaktnät under sin aktiva tid på 1900-talet. För det andra är de nu under 2020-talet tyvärr alltför bortglömda och för det tredje är deras konst både vacker och intressant att betrakta.

Både Saga Wallis och Gunnel Kjellgren-Schultzes konst nådde långt utanför hemorten i form av altartavlor i kyrkor, officiella porträtt av direktörer, präster, biskopar och rektorer, och som textil inredning i bostäder och offentlig miljö.

Konstnärerna är en dubbel konstnärsbiografi över Sagas och Gunnels konstnärskap, deras liv och de utmaningar som mötte dem. Göteborgsmiljön med sina tongivande kvinnoföreningar spelade också en stor roll i konstnärsvännernas liv.  

Boken är illustrerad med drygt 80 fotografier, de flesta nytagna av Jon Erik Nordstrand.

---- 

Charlotta Hanner Nordstrand är konstvetare och skrev år 2000 en avhandling om Göteborgs konstliv under 1800-talets mitt. Under arbetet letade hon upp flera kvinnliga konstnärer och frågan om varför de inte var mera kända väcktes. Charlotta har varit lektor vid Göteborgs universitet. Hon har också arbetat som intendent på Göteborgs konstmuseum och informatiker på Byggnadsvård Nääs.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone