Jump to content
The library informs: Det här är Lekebergs biblioteks e-bokssida. Logga in med ditt vanliga lånekort och PIN-kod. Saknar du PIN-kod så får du komma in på biblioteket och göra en ny.
Cover for The Specialist
Isbn: 978-91-7591-141-0
Publisher: Posiphone
Category:
Short stories Society & Culture Social and cultural history Humour
Accessible since: April 2021

E-book

The Specialist

Posiphone förlag har gett ut verk av bland andra Selma Lagerlöf, August Strindberg med flera, och dessutom cirka 20 boktitlar av undertecknad, Vladimir Oravsky. 

Posiphones senaste utgivning är en klassiker, den underbara, humoristiska berättelsen The Specialist av Chick Sale. The Specialist var först en mycket succéfull teaterpjäs, spelad på flera ställen samtidigt. Sale bestämde sig då att omarbeta den till boknovell och denna gladdes och fortfarande gläds åt en stor och tacksam publik. 

Förordet och efterordet till både den engelska som den svenska editionen är skriven av Vladimir Oravsky. Oravsky har även regisserat Specialisten för Sveriges Radio P1. 

Varför skall man läsa Chic Sales berättelse The Specialist, frågar Vladimir Oravsky i bokutgåvans förord?

Oravsky svarar: eftersom den är vitsigt underhållande, tänkvärd och dagsaktuell. Och sedan ger Oravsky några belägg:  

Charles ”Chic” Sales Specialisten är, till trots vad den vid första anblicken verkar vara, lika djup som de latriner som dassbyggarspecialisten Lem Putt själv bygger och lika näringsrik som den osande materia dessa fylls med. Novellen är skriven i USA åren 1929 - 30 och är starkt präglad av sin tidsanda.   

Det dassbygge och dess öde som gubben Clark och hans söner bygger, trots att de inte har några som helst erfarenheter i det, är en allegorisk omskrivning av det tillstånd som rådde i USA på den tiden och som efter en högkonjunktur som förebådade en mycket ljus framtid slutade i den katastrof som är allmänt känd under begreppet ”börskraschen”. Det hönshus som Lem Putt nämner i början av sin berättelse och den bil som densamme färdas i, i slutet av denna, är en påminnelse om det falska motto som USA:s dåvarande republikanske president Herbert Clark Hoover förförde de röstande massorna med under denna tid, ”en bil i vart garage, en kyckling i var mans gryta”. Och när Putt på slutet av sin berättelse proklamerar att ”Nu vet jag att ja gjorde rätt när ja specialisera mej. Ja har mitt på de torra, å ja hoppas att pojken min som växer så det knakar fortsätter mitt arbete när ja har gått bort”, gör han mot bättre vetande. Chic Sale visste nämligen, att utedasset var på väg att förpassas till museer bland andra av tidens framgångar omsprungna föremål. Den Londonverksamme urmakaren Alexander Cummings toalettstol med vattensifon som Cummings byggde redan år 1775, höll nämligen definitivt på att erövra den civiliserade världen och dess matsmältningsavfall. I dag är dock inte ens vattenklosetten den modernaste, utan ett småländskt mulldass som i sann Mullsjöanda håller på att skapa en massa arbetstillfällen. Och liksom Sigmund Freud kommenterar människans utveckling i sin under den tiden utkomna avhandling Vi vantrivs i kulturen, kommenterar Chic Sale denna med sitt arbeteThe Specialist

Men det finns mer, mycket mer än så i Specialisten: Lem Putts kvinnosyn är befriande ironisk och Ibsens pjäs Ett dockhem från 1879 som just på slutet av 20-talet gjorde ett segertåg i Amerika, återfinns i Chic Sales berättelse. Sales dockhem heter dock utedass och Lems kvinna heter liksom Ibsens huvudperson Nora. Advokat Helmer döper Sale om till det lättigenkännliga Elmer. 

För att få ut alla betydelser, referenser och allusioner ur Chic Sales The Specialist måste man själv va' en specialist. Eller är det tvärtom? Är det just allmänbildning som gäller? Människans gynnsamma framtid står och faller med den handräckning som specialisterna och lekmännen måste ge varandra. Därför tillägnar jag dessa rader till alla politiker som obehindrat kan förflytta sig från departement till departement.  

Både The Specialist och Specialisten är illustrerade av australiensaren William Kermode. Översättningen till svenska Sven A. Hansson. Översättning till engelska av för- och efterordet Kevin Benn.    Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone