Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Det här är Lekebergs biblioteks e-bokssida. Logga in med lånekort och PIN-kod.
Omslagsbild för Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton
Isbn: 978-91-5197-977-9
Förlag: DUGA
Kategori:
Religion Filosofi Historia Humaniora
Tillgänglig sedan: december 2020
Uppläsare: Peter Törnmalm
Length: 5 timmar 10 minuter

Ljudbok

Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton

Den filosofiska metod och den frågeställningsteknik, som Sokrates lanserar i Platons dialoger har bildat skola för "den sokratiska barnmorskemetoden" (dialektiken), som Sokrates ansåg vara "den skönaste av alla konster". *OBS! LJUDBOKEN ÄR EN ENDA LJUDFIL, EJ KAPITEL INDELAD*
Sokrates försvartal: 00.00
Faidon: 1.17.40
Kriton: 04.25.56
Många av de ämnen som diskuteras i dialogerna är lika aktuella idag, som de var i antikens Grekland. Människans sinne har inte ändrats så mycket under de senaste 2500 åren. 
Sokrates ifrågasättande av auktoriter och hans sätt att uppmuntra enskilda individer att lära sig att bilda sig sin egen uppfattning, i stället för att låta sig övertygas av auktoriteter, utgjorde ett hot mot det etablerade samhället. Samma princip gäller faktiskt än idag, även om vårt moderna samhälle på många sätt är mer tolerant. 
Sokrates dömdes till döden i första hand därför att han utmanade den tidens auktoriteter. Om Sokrates levt och verkat idag skulle han med stor sannolikhet förklaras vara ledare för en destruktiv sekt. På ett betryggande avstånd på 2400 år kan dagens samhällen respektera honom. Eftersom en hel del av hans sätt att tänka och ifrågasätta idag är en del av den kultur vi får i oss med modersmjölken, är han inte alls lika kontroversiell i dagens västerländska samhällen.
Det är synnerligen uppmuntrande och filosofiskt värdefullt att lyssna på Sokrates, när han lägger fram texten för sina åklagare och summerar sitt och deras framtida öden efter det att han dömts till döden genom att säga:
Vem av oss som går en bättre framtid tillmötes är intressant att diskutera. Jag som i förtid får komma till gudarnas boningar och därigenom befrias från ålderdomens vedermödor eller ni som kommer anklagas av atenarna för att ni dömt en sanningssägare till döden.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone